2017-01-26
2017-01-26
Trupinėlis cukraus pasaldina gyvenimą, suteikia energijos ir net pradžiugina, tačiau jo padauginę didiname riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, trikdome rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme, skatinam blogojo cholesterolio gamybą ir, kai kurių tyrimų duomenimis, net vėžinių ląstelių dauginimąsi. Jau nekalbant apie tai, kad cukrus turi įtakos odos grožiui ir padeda auginti nepageidaujamus kilogramus.
Tikriausiai, atsakysi, kad per dieną sunaudoji tik tiek cukraus, kiek įmaišai jo į rytinę kavą ar arbatą, o šokoladiniais batonėliais ir kokakola nepiktnaudžiauji. Tačiau neapsigauk: cukrus sugeba puikiai pasislėpti produktuose ir patiekaluose, apie kuriuos net nepagalvoji.
Padažas makaronams
Jo skonis aštrus, tačiau mažame puodelyje makaronų padažo yra apie 6–12 gramų cukraus. Tai toks pat kiekis cukraus, koks yra šokoladiniame sausainyje. Cukraus yra ir kituose pamėgtuose padažuose: šašlykų marinate, salotų užpile, kepsnių padaže. Tad jei kurią dieną didvyriškai atsisakei šokoladinio sausainio prie rytinės kavos, nesusigundyk vakare sukimšti porciją spagečių ar salotų su parduotuvėje pirktu užpilu. Geriausias sveikas padažas salotoms – alyvuogių aliejus, o makaronams – namuose gaminta pomidorų tyrė.
Javainių batonėliai
Nors javainių batonėliai laikomi sveikuolišku šokoladinių batonėlių pakaitalu, tai tikrai nereiškia, kad juose nėra cukraus. Paskaičius etiketes pamatysite, kad juose slepiasi medus, rudasis cukrus, fruktozė ir kitaip užsimaskavusi „baltoji mirtis“. Vengdamas cukraus vietoj javainio batonėlio rinkis dribsnius ar trapučius. Taip pavyks sumažinti cukraus kiekį ir kartu numalšinti alkio „kirminą“.
Jogurtas
Jogurtas yra vienas iš apgaulingiausių produktų. Daugelis iš mūsų nuo vaikystės su pasimėgavimu valgydavome jogurtą galvodami, kad tai sveikas užkandis. Ir tai nėra melas – jogurte iš tiesų yra kalcio, kurio reikia mūsų kaulams, baltymų, kurie suteikia energijos, ir gerųjų bakterijų. Tačiau net neriebiame jogurte slepiasi saldikliai. Rinkdamasis šį pieno produktą, skaityk etiketes ir ieškok to, kuriame mažiausiai cukraus. Vienas iš tokių – graikiškas jogurtas, kuris puikiai tiks ir gaminant padažus salotoms.
Kinų maistas
Vištiena su daržovėmis ar kepti baklažanai skamba visai nekaltai, todėl kartais susigundai namuose gamintą vakarienę pakeisti kinų maistu? Jei stengiesi sumažinti suvartojamo cukraus kiekį, kinų restoraną aplenk iš tolo. Kinų virtuvės patiekalai ne tik garsėja gausiais padažais, krakmolu, jų sudėtyje įmaišyta gausi porcija cukraus. Saldžiarūgštė vištiena, pasirodo, tikrai yra saldi.
Energiniai gėrimai
Gurkšnelis energinio gėrimo apėmus nuovargiui, ir staiga tave užvaldo energijos pliūpsnis. Tačiau toks poveikis atsiranda ne tik dėl šiame gėrime esančio kofeino, bet ir dėl cukraus. Energinius gėrimus galima drąsiai vadinti cukraus bomba – net apie 12 proc. skardinės sudaro grynas cukrus.
Duona
Sąrašą užbaigia, rodos, pats nekalčiausias ir vienas iš mėgstamiausių lietuvių produktų – duona. Duonos mūsų šalyje galima rasti įvairios: kvietinės, ruginės, papildytos grūdais, sėklomis, džiovintais vaisiais. Todėl ir cukraus kiekis jose labai skiriasi. Jei tikrai nori kontroliuoti cukraus lygį savo organizme, skirk laiko duonos lentynai prekybos centre išanalizuoti ir išsirink tokią, kurios skonis ir cukraus balansas tau priimtiniausi. O jei nori mėgautis dar sveikesne duona – išmok ją kepti namuose pats.