Pereiti prie pagrindinio turinio
Pereiti prie pagrindinio turinio
  • 0
Rikiuoti
  • Standartinis
  • Pavadinimas A-Z
  • Pavadinimas Z-A
  • Pigiausia viršuje
  • Brangiausia viršuje
  • Naujausi viršuje
  • Veikliosios medžiagos pavadinimas A-Z
  • Nuolaida %
  • Kiekis dėžutėje
  • Įvertinimas
  • Populiarumą

Vitaminas D

Vitaminas D iš populiariausių maisto papildų sąrašo nesitraukia visus metus. Kadangi Lietuvoje saulė – šio vitamino šaltinis – džiugina retai, organizmui į pagalbą atskuba maisto papildai. Apie vitamino D trūkumą gali signalizuoti tokie simptomai, kaip kaulų, raumenų skausmai, silpnumas, padidėjęs prakaitavimas, plaukų slinkimas, dirglumas, dėmesio stoka, nekokybiškas miegas, padidėjęs mieguistumas, dažnos infekcijos.

Skaityti daugiau

Filtruoti

Rikiuoti

Standartinis

Rodoma: 1 - 1852

Rikiuoti:
Standartinis
Pavadinimas A-Z
Pavadinimas Z-A
Pigiausia viršuje
Brangiausia viršuje
Naujausi viršuje
Veikliosios medžiagos pavadinimas A-Z
Nuolaida %
Kiekis dėžutėje
Įvertinimas
Populiarumą

Rodoma: 1 - 1852

Kas yra vitaminas D?

Vitaminas D, kitaip dar vadinamas kalciferoliu,  yra viena iš riebaluose tirpstančių medžiagų. Išskiriamos dvi svarbiausios šio vitamino aktyvios formos:  vitaminas D3, vadinamas cholekalciferoliu, ir vitaminas D2, dar žinomas kaip ergokalciferolis.

Vitaminas D3 yra gyvulinės kilmės. Jis randamas žuvų taukuose, kiaušinių tryniuose, sūryje, grietinėje, piene. Tačiau pagrindinis cholekalciferolio šaltinis – saulė. Vitaminas D gaminamas žmogaus odoje, veikiant saulės ultravioletiniams spinduliams. Tokiu būdu mūsų organizme susidaro net apie 90 procentų vitamino D3, likę 10 procentų gaunami iš minėtų maisto produktų.  Dėl šios priežasties neretai visuomenėje vitaminas D vadinamas dar ir „saulės vitaminu“.

Vitaminas D2 yra augalinės kilmės, dažniausiai randamas grybuose ir saulėgrąžų, alyvuogių aliejuose. Nepaisant to, kad ergokalciferolis yra mažiau veiksmingas, o jo poveikis trumpesnis už cholekalciferolio, tai yra alternatyvus vitamino D šaltinis vegetarams ir veganams.

Skaityti daugiau