2018-08-17
Grybų karas: kaip atpažinti apsinuodijimo simptomus
2018-08-17
Komentuoja vaistininkas Marius Lukštaraupis
Įsibėgėjus grybavimo sezonui, nereikėtų pamiršti, kad grybai gali būti itin pavojingi sveikatai. Apsinuodyti galima ne tik nuodingais, bet ir valgomais grybais, jei jie buvo netinkamai paruošti ar laikyti. Todėl labai svarbu gebėti atskirti apsinuodijimo simptomus ir juos pajautus – imtis tinkamų priemonių.
Apsinuodijimo grybais simptomai
Pirmieji apsinuodijimo grybais simptomai panašūs į apsinuodijimo kitu maistu, o jų stiprumas priklauso ir nuo to, kiek ir kokių grybų suvalgėte. Pradžioje apsinuodijusįjį kankina pilvo skausmai, vėmimas, viduriavimas, pakyla temperatūra. Gali atsirasti bendras silpnumas ir vangumas, kylantis dėl gan greitos dehidratacijos. Šie simptomai dažniausiai pasireiškia iš karto, vos tik pavalgius.
Dalis grybų gali sukelti haliucinacijas – tai psichotropinio tipo grybai. Pavalgius šių grybų, kartu su haliucinacijomis gali pasireikšti sumišimas, raumenų silpnumas, susijaudinimas, galvos skausmas bei padažnėjęs širdies ritmas.
Ypač stiprus apsinuodijimas gali baigtis kepenų nepakankamumu ar net mirtimi. Todėl, pajutus pirmuosius apsinuodijimo simptomus, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją. Neišmeskite grybų likučių – jų analizė gali padėti greičiau nustatyti apsinuodijimo rūšį.
Kaip išvengti apsinuodijimo
- Rinkite tik tuos grybus, kuriuos gerai pažįstate, praleisdami senus, peraugusius grybus. Taip pat venkite jaunų, pernelyg mažų grybų, kurių išorinius požymius sunku įvardinti dėl jų dydžio.
- Nerinkite grybų, augančių šalia greitkelių ar kitose užterštose teritorijose. Taip pat negrybaukite sausros metu – karštu oru grybai praranda drėgmę ir juose pradeda kauptis toksinai.
- Nevalgykite žalių grybų. Prieš pradėdami gaminti, dar kartą atidžiai peržiūrėkite surinktus grybus bei gerai juos nuplaukite. Rekomenduojama grybus virti du kartus – pirmą kartą užvirinti, o tada, pakeitus vandenį, virti dar 15-20 minučių.
- Nevalgykite grybų, kurie paruošti seniau, nei prieš dieną. Grybų taip pat nerekomenduojama valgyti vaikams, nėščioms ar žindančioms moterims.