Negąsdinsime tavęs, kad cukrus yra baltoji mirtis, ir kitais skambiais posakiais. Tikime, kad apie jo žalą organizmui girdėjai nemažai. Be atvangos smaližiaujant genda dantys, vargina spuogai, energijos ir nuovargio „šuoliai“ bei dar šimtas bėdų. Norint išvengti šių simptomų ir jaustis geriau, privalu sumažinti popietinę saldainių, sausainių ir pyragėlių kolekciją.
Mintyse tikriausiai jau klausi, kaip tai padaryti, juk taip norisi ko nors saldaus. Dabar. Ir daug. Visgi šis potraukis – tik įprotis, su kuriuo gali visai lengvai atsisveikinti. Patarsime kaip.
Kodėl išsivysto priklausomybė nuo cukraus?
Priklausomybę cukrui lemia paprasta biologija: smaližiaujant maisto produktus, kuriuose yra cukraus, mūsų smegenyse suaktyvėja zonos, atsakingos už malonumo ir laimės pojūčius. Dėl šios priežasties saldėsiai ypač „gelbsti“ psichologiškai sunkesniu laikotarpiu. Galiausiai jų norisi kasdien ir vis didesnio kiekio, nes smegenims nebeužtenka to cukraus, kurio pakako dar prieš mėnesį.
Priklausomybę cukrui skatina ir kitas biologinis aspektas: suvalgius saldėsį, kraujyje staiga pakyla gliukozės kiekis – pajaučiame energijos šuolį! Pirmyn nuversti kalnų! Tik ši energija čia pat nuslopsta – ir jėgų, rodos, užtektų tik prigulti. Todėl, norėdami vėl būti aktyvūs, griebiame tą kolegės pasiūlytą saldainį.
Dėl šių priežasčių ir kyla priklausomybė nuo cukraus. Ji dažniausiai pasireiškia taip:
- Energiją, žvalumą tau suteikia tik saldėsiai. Nesuvalgius jų, jautiesi mieguistai, silpnai.
- Saldumynų poreikis yra labai stiprus (mintys po pietų sukasi tik apie pyragėlius).
- Negavus saldėsio, tampi išsiblaškęs, irzlus, netgi piktas.
Kaip sumažinti cukraus poreikį
Pirmiausiai reikia suprasti savo smegenis: jas įpratinus prie cukraus bombų, nebūtų teisinga čia pat viską nutraukti. Vargu, ar pavyktų ir per dieną mesti visą cukrų, ir netapti pykčio bei nuovargio valdoma persona. Šiuo atveju svarbiausia – nuoseklumas:
- Cukraus kiekį mažink po truputį. Paprastas pavyzdys: mylimą baltą šokoladą pakeisk į juodą tokiais žingsniais: rinkis 70 proc. kakavos turintį juodąjį šokoladą; tada – 80 proc.; tada – 90 proc.; na, ir sustoti gali ties 99 proc. kakavos turinčiu juoduoju šokoladu. Lygiai taip pat tris bandeles per dieną pakeisk viena, super saldų jogurtą – natūraliu su mėgstamos naminės uogienės šaukštu.
- Stenkis po truputį atsisakyti perdirbto cukraus (net ir to vieno pyragėlio per dieną). Saldumynus pakeisk šviežiais bananais, datulėmis, vyšniomis ar kitais saldžiais vaisiais, uogomis. Jau po savaitės skonio receptoriai prisitaikys prie mažesnio cukraus kiekio, sumažės poreikis smaližiauti saldžius kepinius, šokoladus.
- Maitinkis reguliariai, 4–5 kartus per dieną. Taip cukraus kiekis kraujyje visos dienos metu bus stabilus, nevargins energijos-nuovargio „kalneliai“.
- Mitybą, pasitarus su gydytoju ar vaistininku, gali papildyti chromo mineralu. Jis padeda nuslopinti itin didelį saldėsių poreikį.
- Neapsigauk: cukraus gausu ne tik pyragėliuose ar saldainiuose, bet ir padažuose, gazuotuose gėrimuose, netgi tam tikrame jogurte! Užmesk akį į prekės sudėtį ir tik tada dėk ją į pirkinių krepšelį.
21 diena be perdirbto cukraus, smaližiaujant vaisius ar uogas – tiek prireiks, kad atsisveikintum su šia priklausomybe. O tada gali vėl paraugti, tarkime, sūrelio ir suprasi, koks jis saldus. Gerokai per saldus. Ir, tikim, nebegrįši atgal.
Sėkmės!