2018-12-11
Laktozės netoleravimas: kaip išmokti gyventi be pieno produktų
2018-12-11
Trečdalis Lietuvos gyventojų netoleruoja laktozės – jų organizmas negamina pieno cukrų (laktozę) skaidančio fermento – laktazės, todėl bet koks pieno produktas jiems sukelia nemalonius pojūčius. Suprastėjęs virškinimas, veido paburkimas ir nuolatinis pilvo pūtimas – požymiai, kad jūs patenkate į tą trečdalį. Kaip pasireiškia laktozės netoleravimas, ar reikia visiškai atsisakyti pieno produktų, o gal galima juos kažkuo pakeisti, komentuoja vaistininkas Marius Lukštaraupis.
Laktozės netoleravimas įgyjamas
Laktazė yra plonojoje žarnoje gaminamas fermentas, atsakingas už pieno cukraus skaidymą į gliukozę ir galaktozę, kurios vėliau patenka į organizmą. Žmonėms, kurių organizmas negamina šio fermento, žarnynas nesugeba suskaidyti žinduolių piene esančio angliavandenio.
Nesuskaidyta laktozė patenka į storąją žarną, kur ją pradeda skaidyti žarnyno bakterijos – tai ir sukelia nemalonius pojūčius ir simptomus: pilvo pūtimą, bėrimą, viduriavimą, pykinimą, galvos skausmą. Šie simptomai pasireiškia praėjus 30 min.-2 val. po pieno ar jo produktų vartojimo.
Daliai žmonių laktozės netoleravimas yra įgimtas, tačiau dauguma jį įgyja. Laktazės fermento gamyba dažniau sumažėja vyresniame amžiuje, taip pat laktozės netoleravimas gali išsivystyti, persirgus virškinamojo trakto arba virusinėmis ligomis, pvz., rotovirusu ar norovirusu.
Nebūtina pieno produktų išbraukti iš raciono
Laktozės galima rasti natūraliame karvės ir ožkos piene, grietinėje, jogurte, kefyre, varškėje, leduose, fermentiniuose sūriuose, svieste ir panašiai. Taip pat maiste, kurio sudėtyje yra pieno produktų. Jei jaučiate, kad, suvalgius šių maisto produktų, jus vargina nemalonūs simptomai, reikėtų sumažinti jų kiekį. Netoleruojant laktozės, nebūtina visiškai atsisakyti pieno produktų, kadangi gali sutrikti kalcio ir vitamino D įsisavinimas.
Įdomu tai, kad skirtingose šalyse laktozės toleravimas skiriasi. Tose šalyse, kuriose nuo senų laikų aktyviai buvo užsiiminėjama gyvulininkyste, laktozės toleravimo lygmuo yra kur kas didesnis nei tose, kuriose tuo užsiiminėjama nebuvo.
Jeigu jaučiate, kad organizmas visiškai netoleruoja laktozės arba vis dėlto nusprendėte atsisakyti pieno produktų, svarbu sureguliuoti mitybą ir daugiau valgyti riešutų, lapinių daržovių, žuvies produktų – tai padės užtikrinti pilnavertę mitybą. Taip pat mityboje turėtų atsirasti daugiau vitamino D šaltinių – jūrinės žuvies, kiaušinių trynių, kepenėlių.
Mažesnį laktozės kiekį turi rauginti pieno produktai, todėl nedideliais kiekiais galima vartoti tokių produktų kaip kefyras, jogurtas, grietinė, rūgpienis ar kietasis sūris. Tiesa, jogurtas turėtų būti „gyvas“, nes jame esančios gerosios bakterijos padeda skaidyti laktozę.
Fermento laktazės galima vartoti papildomai
Žmonėms, kurių organizmas negamina pieno cukrų skaidančio fermento laktazės, gydytojas ar vaistininkas gali rekomenduoti vartoti šio fermento turintį preparatą. Preparate esanti laktazė žarnyne suskaido laktozę į gliukozę ir galaktozę. Tai leidžia vartoti pieno produktus, nejaučiant nemalonių simptomų.
Varginančius laktozės netoleravimo simptomus taip pat gali padėti palengvinti:
- Pieno produktų be laktozės vartojimas. Neretai žmonės nenori visiškai atsisakyti savo mėgstamų pieno produktų, todėl šiuo metu vis dažniau galima rasti produktų be laktozės.
- Ožkų pienas. Šiame piene yra kur kas mažiau laktozės nei karvės piene, todėl jis neretai yra kiek geriau toleruojamas.
- Dėmesys produktų sudėčiai. Laktozės yra ne tik pieno produktuose, bet ir iš jų pagamintuose gaminiuose, pvz., sriubose, salotų padažuose, duonoje, sausainiuose, sausuose pusryčiuose, bulvių traškučiuose, saldainiuose, pieniškame šokolade ar net dešroje, todėl, rinkdamiesi produktus, atidžiai perskaitykite etiketes.
BENU vaistinėse galite rasti nuosavo prekės ženklo LIVSANE produkto, kuris skirtas laktozės virškinimo problemų turintiems asmenims. Vartojant po 2 tabletes per dieną, pavyks įveikti nemalonius žarnyno pojūčius, kaip virškinimo problemas ar dujų kaupimąsi.