2019-12-11
Gėrimai, šildantys kūną ir sielą
2019-12-11
Kai ranka nebe taip noriai tiesiasi atsisukti šalto vandens, tai ženklas, kad pats metas pereiti prie… šilto vandens! O šiltas arba karštas vanduo siūlo milijoną skonių variantų.
Vaistažolių nuovirėliai
Gamtos taip surėdyta, kad orams atvėsus žmonės instinktyviai nori šiltų ir skanių arbatų. Įvairios vaistažolės – ne tik skanu, bet ir naudinga, gali pagelbėti varginant tam tikriems negalavimams.
Ramunėlės ypač praverčia patiriant stresą, peršalus, varginant menstruaciniams skausmams, o vaikams gelbsti nuo pilvelio skausmo.
Medetkos ypač naudingos moterims, taip pat veikia priešuždegimiškai.
Kmynai – geriausia pagalba esant skrandžio negalavimams.
Liepžiedžiai gelbsti karščiuojant.
Čiobreliai – kosint (tačiau vartoti ne ilgiau 7 dienų!).
Dilgėlių lapai labai tinka žmonėms, turintiems problemų dėl mažakraujystės.
Serbentų lapai – vitamino C šaltinis. Tačiau šią arbatą reikėtų gerti atsargiau tiems, kurie vartoja kraujo krešėjimą mažinančius preparatus.
Aviečių lapai ir stiebai veikia kaip natūralus aspirinas, skatina prakaitavimą.
Mėtos ne tik pasakiškai skanios, bet ir ramina.
Šalavijai labai tinka tiems, kas vargsta su peršalimais ir skaudama gerkle.
Specialūs vaistažolių mišiniai vaikams. Džiaugiuosi, kad yra tokių – skirtų vaikams nuo mažų dienų. Tėvai gali būti ramūs, kad vaistažolės tinkamai suderintos reikiamomis proporcijomis.
Prisiminkite!
Vaistažolių arbata svarbiausia nepiktnaudžiauti – net jei labai skanu, negerkite jos kiaurus metus. Gydytis vaistažolėmis patartina su gydytojo ar vaistininko rekomendacija ir ne ilgiau kaip 21 dieną.
- Vaistažoles patariama įsigyti patikimose vietose – vaistinėse ar specializuotose parduotuvėse. Tokiu būdu būsite tikri, kad gaunate patikrintus, sertifikuotus, garantuotos žaliavos produktus.
- Visuomet reikia paisyti rekomendacijų, kaip ruošti arbatą. Jei rekomenduojama pavirti, taip ir reikėtų daryti. Paprastai tam, kad arbata būtų tikrai sveikatinanti, vaistažoles reikia užpilti šviežiai užvirintu vandeniu į arbatai plikinti skirtą indą. Nereikėtų vaistažolių plikyti po kelis kartus.
- Vaikams vaistažolių arbatas reikėtų dozuoti ypač atsargiai. Mažyliams iki 2 metų rekomenduojama vartoti vienkomponentę vaistažolę arba mišinį ne daugiau kaip iš trijų komponentų. Pagamintą arbatą skiesti vandeniu.
- Namuose vaistažoles reikia laikyti sandariai uždarytas: popieriniuose maišeliuose, dėžutėse, apsaugotas nuo saulės spindulių. Dažniausiai, jei vaistažolės laikomos teisingai, jas galima saugoti iki dvejų metų.
Vitaminų bomba
Kas gali būti geriau už sodo ir daržo gėrybes? Skanų karštą gėrimą galite pasigaminti iš įvairiausių džiovintų žolelių, aviečių ir juodųjų serbentų lapelių, medetkų. Puikiausiai tiks įvairios uogienės: aviečių, bruknių, mėlynių. O kokie skanūs naminiai sirupai iš juodųjų serbentų, šaltalankių!
Svarainių sirupas + karštas, bet ne verdantis vanduo
Šaukštas naminės aviečių uogienės + citrinos sulčių (spaustų) + karštas vanduo
Keli mėtų lapeliai + citrinos griežinėlis ir šaldyta braškė pabaigai.
Citrinvyčių paslaptis
Citrinvyčių lapeliai (jų galima turėti užsišaldžius) + mėtų ar kitų žolelių arbata.
Citrinvytį galite auginti pačios. Įvairios augalo dalys nuo seno vartojamos kinų, korėjiečių ir japonų medicinoje kaip stimuliuojanti ir tonizuojanti priemonė. Tolimųjų Rytų senieji gyventojai mano, kad arbata su citrinvyčiu gerina regėjimą ir klausą, šalina nuovargį, išblaško snaudulį. Šie lapeliai arbatai suteikia šiek tiek rūgštumo ir kartumo.
Kerobo miltelių magija
Tai švelnaus skonio natūraliai saldūs milteliai, skoniu šiek tiek primenantys kakavą. Juose nėra stimuliuojančių medžiagų – kofeino ir teobromino, kurių yra kavos ir kakavos pupelėse, taip pat mažiau kalorijų ir riebalų nei šokolade, nealergizuoja, todėl tinka ir vaikams. Kerobe esantis nemažas skaidulinių medžiagų kiekis padeda gerinti virškinimą, jame gausu itin vertingų medžiagų – gamtinės kilmės cukrų, baltymų, mineralų, vitaminų ir antioksidantų, praturtinančių mitybą.
Skanutis Antikosulinas
Pašildytas pienas + medus + žiupsnelis kerobo miltelių + kakavos sviesto gabalėlis.
Kerobo kakava su charakteriu
Pašildytas karvės, migdolų ar kokosų pienas + šaukštelis medaus + 2–3 a. š. kerobo miltelių + po žiupsnelį malto imbiero, kardamono ir cinamono (arba cinamono ir vanilės ekstrakto).
Straipsnis publikuotas 2019/2020 metų rudens-žiemos „Laikas sau“ numeryje.