„Stebuklingos“ dietos: kur slypi jų žala ir kaip sau nepakenkti?

16.08.2017 Komentarų nėra

Mitybos kontrolė, besilaikant griežtos dietos, pastarąjį dešimtmetį tapo gana įprasta. Ne veltui klausimas kaip sulieknėti per 10 dienų – vienas populiariausių „Google“ paieškos sistemoje. Tačiau, pasak sveikos gyvensenos specialistų, tokiose „magiškose“ dietose slypi daug pavojų.

Tad ką reikia žinoti apie drastiškas dietas, kad sulieknėjus netektų imtis naujo darbo – gaivinti išsekusio organizmo ir gydyti ligų?

Organizmas įjungia taupymo režimą

Griežtų dietų kaloringumas įprastai būna itin mažas, todėl palaikyti normalią organizmo veiklą nėra lengva. Dauguma tokių dietų sudarytos iš mažą riebalų ar angliavandenių kiekį turinčių produktų. Juos valgant, sunkiai pasiekiamas sotumo jausmas.

Reaguodamos į maistinių medžiagų trūkumą ir siekdamos išlaikyti kūną gyvybingą, smegenys įjungia taupymo režimą. Kitaip tariant, organizmas, jausdamas maisto nepakankamumą ir saugodamas gyvybinius procesus, pradeda kaupti atsargas, kurias galėtų sunaudoti lėčiau ir ilgiau išlaikyti sotumą.

Būtent dėl to, pabaigus dietos etapą, maistinių medžiagų virškinimo greitis jau būna sulėtėjęs. Pavalgius kūnas dar ilgai neįsisavina naudingų medžiagų, vargina sunkumo jausmas, nuolat trūksta energijos ir fizinių jėgų.

Sutrinka sotumo ir alkio jausmas

Organizmui reikalingos įvairios maistinės medžiagos: baltymai, riebalai, angliavandeniai, vitaminai ir mineralai. Negavus jų reikiamo kiekio, kūnas, kaip minėta, pereina į taupymo režimą. Todėl, sugrįžus prie įprastos mitybos rutinos, pajaučiamas nepageidaujamas dietos poveikis.

Nereikėtų dėl to stebėtis. Juk laikantis griežtos dietos, organizmas visiškai išbalansuojamas: dėl pasikeitusio maisto raciono, itin mažų porcijų jis patiria nemenką stresą. Po tokio staigaus iššūkio kūnui sunku atsistatyti ir toliau tvarkingai tęsti savo veiklą. To pasekmė – alkio ir sotumo jausmo sutrikimas.

Praūžus drastiškai dietai, apetitas dažnai šauna į viršų: suvalgoma dar daugiau, nei iki jos. Ir tai suprantama: organizmas, gavęs progą, nori prikaupti kuo daugiau atsargų kitam badavimui. Jei iki svorio metimo eksperimento pusryčiams užtekdavo dviejų kiaušinių, po jo gali prireikti jau trijų – ir dar su bandele desertui.

Pavojus raumenims ir vidaus organams

Vartojant drastiškai per mažai kalorijų, pirmiausia tirpsta ne riebalai. Sveikos gyvensenos specialistų teigimų, tokia dieta išprovokuoja itin staigų skysčių praradimą. Dėl to pradeda nykti raumenys. Be to, menksta ir raumenų jėga: nustatyta, kad po kelių dienų badavimo ji sumažėja net 20 proc.!

Griežtos dietos kenkia ir vidaus organams. Dėl mitybos nepakankamumo sumažėja širdies raumens masė, krenta kraujospūdis, blogėja kitų organų kraujotaka, jų aprūpinimas deguonimi. Be to, gali sutrikti plaučių funkcija, padidėti jų infekcijos rizika. Nuolatinis badavimas pakenkia ir virškinimo organams – skrandžiui, tulžiai, kasai – bei visam žarnynui. Maistas sunkiau virškinamas, blogėja maistinių medžiagų įsisavinimas, pradeda kankinti viduriavimas. O ką jau kalbėti apie nusilpusią imuninę sistemą ir sumažėjusį organizmo atsparumą infekcijoms.

Trumpas patarimas: mesk iš galvos patarlę, kad grožis reikalauja aukų. Griežtos dietos aukas ima ne iš jo, o iš sveikatos. Todėl, prieš pradedant laikytis naujo mitybos plano, pasitark su dietologais, išsiaiškink savo organizmo poreikius. Ir rinkis tą dietą, kuri užtikrins gerą savijautą. 🙂

, , , ,

Atgal |
Pasidalink

Užduok klausimą

Palik savo komentarą