2018-08-17
2018-08-17
Įsibėgėjus grybavimo sezonui, nereikėtų pamiršti, kad grybai gali būti itin pavojingi sveikatai. Apsinuodyti galima ne tik nuodingais, bet ir valgomais grybais, jei jie buvo netinkamai paruošti ar laikyti. Todėl labai svarbu gebėti atskirti apsinuodijimo simptomus ir juos pajautus – imtis tinkamų priemonių.
Pirmieji apsinuodijimo grybais simptomai panašūs į apsinuodijimo kitu maistu, o jų stiprumas priklauso ir nuo to, kiek ir kokių grybų suvalgėte. Pradžioje apsinuodijusįjį kankina pilvo skausmai, vėmimas, viduriavimas, pakyla temperatūra. Gali atsirasti bendras silpnumas ir vangumas, kylantis dėl gan greitos dehidratacijos. Šie simptomai dažniausiai pasireiškia iš karto, vos tik pavalgius.
Dalis grybų gali sukelti haliucinacijas – tai psichotropinio tipo grybai. Pavalgius šių grybų, kartu su haliucinacijomis gali pasireikšti sumišimas, raumenų silpnumas, susijaudinimas, galvos skausmas bei padažnėjęs širdies ritmas.
Ypač stiprus apsinuodijimas gali baigtis kepenų nepakankamumu ar net mirtimi. Todėl, pajutus pirmuosius apsinuodijimo simptomus, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją. Neišmeskite grybų likučių – jų analizė gali padėti greičiau nustatyti apsinuodijimo rūšį.